Lakipalvelut
Tarjoamme palveluja yhtiö – ja vero-oikeuden sekä perheoikeuden alalla. Palvelemme yrityksiä sen elinkaaren eri vaiheissa perustamisesta lähtien. Veroasioissa, yrityskaupoissa ja sukupolvenvaihdoksissa korostuvat taloudellinen sekä juridinen asiantuntemus ja oikea-aikainen toiminta. Pyrimme ennakoimaan veroriskit eri toiminnoissa. Perhe – ja jäämistöoikeudellisissa asioissa avustamme esimerkiksi testamenttien, avioehtosopimusten ja perukirjojen laatimisessa. Asiakkainamme on yrityksiä ja yksityishenkilöitä eri puolilla Suomea.
Palvelemme mm. seuraavissa aiheissa:
Yrityksen arvonmääritys
Yrityksen arvonmäärittämisen tarkoituksena on yleensä selvittää yhtiön liiketoiminnan tai sen osakekannan arvo tiettynä hetkenä. Yrityksen arvon määrittäminen on yrittäjälle kannattavaa useista syistä.
Erityisen tärkeää yrityksen arvo on määritellä, kun yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos on ajankohtainen. Arvonmäärittäminen on keskeinen osa kauppahinnasta sopimista, mutta lopullinen kauppahinta määrittyy myyjän ja ostajan esittämien arvojen kompromissina.
Toisaalta säännöllinen arvonmääritys voi tuoda yrittäjälle arvokasta tietoa yhtiön nykytilasta ja toimia päätöksenteon perustana liiketoiminnan kasvunäkymiä ajatellen, vaikka yrityskauppa ei olisikaan ajankohtainen. Myös mahdollisilla yrityksen jatkajilla voi olla selkeämpi käsitys yrityksen taloudellisesta tilanteesta, jos yrittäjä joutuisi esimerkiksi äkillisesti sairauden vuoksi luopumaan liiketoiminnastaan.
Yrityksen arvoa voidaan määritellä esimerkiksi yrityksen tuottoarvon ja yrityksen velattoman omaisuuden arvon eli substanssiarvon avulla. Tuottoarvolla viitataan siihen, kuinka paljon yritys tulee lähivuosina tuottamaan. Tuottoarvon laskeminen voi perustua mm. yrityksen seuraavan viiden vuoden tulosennusteeseen.
Yrityksen nykyhetken taloudellisesta tilanteesta voidaan saada tietoa esimerkiksi substanssiarvon avulla. Se määritellään vähentämällä yhtiön varallisuudesta yhtiön vieras pääoma. Tavallista on käyttää yrityksen arvon määrittämisessä useita menetelmiä eikä yhtä arvoa ole asetettavissa. Esimerkiksi yrityksen ’’käypä arvo’’ voidaan laskea käyttämällä tuotto – sekä substanssiarvomenetelmää.
Kaupan kohteen tarkastus (Due Diligence)
Osa yrityksen arvon – ja kauppahinnan määrittämistä on kaupan kohteen ennakkotarkastus (Due diligence). Tarkastus kattaa kaikki toimet, jotka yleensä ostaja haluaa suorittaa ennen yrityskauppaa ja siten varmistua, että kaupan kohde vastaa myyjän esittämää. Ennakkotarkastuksen tavoitteena on tunnistaa kauppaan liittyvät riskit, mutta toisaalta mahdollisuudet ostajan liiketoiminnan kannalta. Tarkoituksena on muodostaa mahdollisimman kattava kuva yrityksen taloudellisesta, verotuksellisesta ja oikeudellisesta tilanteesta. Tarkastuksen laajuus ja kesto riippuu tavallisesti yrityksen koosta, yrityskaupan suuruudesta ja toimialasta.
Due diligence tarkastus voi sisältää:
- Kirjanpitoaineiston arviointia
- Oikeudellisten asiakirjojen, kuten sopimusten arviointia
- Henkilöstöön liittyviä selvityksiä
- Yrityksen markkina-aseman tarkastelua
Sukupolvenvaihdos
Yrityksen sukupolvenvaihdos tarkoittaa tavallisesti yrityksen siirtämistä perheen sisällä toiselle omistajalle tai lähisukulaiselle. Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa myös ulkopuolisen jatkajan kanssa yrityskaupalla tai muulla järjestelyllä.
Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa esimerkiksi kauppana tai lahjana. Keinojen valinnassa keskeisiä ovat mm. luovutusvoittoverotukseen sekä perintö – ja lahjaverotuksen liittyvät seikat. Sukupolvenvaihdoksessa voi saada verohuojennuksia määrättyjen ehtojen täyttyessä. Tulkinnallisissa ja epäselvissä tilanteissa on suositeltavaa pyytää Verohallinnolta kirjallinen ennakkoratkaisu. Sukupolvenvaihdokseen kannattaa varautua yrityksen arvonmäärityksellä sekä edunvalvontavaltuutuksella.
Maa – ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksissa ja omaisuuden arvostamisessa on lisäksi hyvä huomioida ja ennakoida EU:n ilmastotoimia, jotka saattavat rajoittaa omaisuuden käyttöä ja siten vähentää omaisuuden taloudellista arvoa. Esimerkiksi metsien sertifioinnit ja vesistöjen suojavyöhykkeet voivat asettaa metsän käytölle huomattavia rajoituksia. Yritystoiminnassa laajemminkin on ennakoitavissa EU- sääntelyn lisääntymistä yritysten ympäristövastuuseen liittyen. Seuraamme aktiivisesti ajankohtaisia lakihankkeita.
Sopimukset ja asiakirjat
Lainsäädäntö edellyttää tavallisesti yhtiöltä dokumentointia yritystoiminnan aloittamisessa ja yritystä koskevassa päätöksenteossa. Palvelemme yritysmuodosta riippumatta yrityksen perustamisesta liiketoiminnan lopettamiseen saakka. Laadukkaat sopimukset ovat myös osa yrityksen riskienhallintaa. Sopimukset on aina suositeltavaa tehdä kirjallisesti, sillä suullisesti tehtyä sopimusta on vaikeampi näyttää toteen, jos sopimuksen kohteesta syntyy myöhemmin erimielisyyksiä.
Avustamme esimerkiksi pöytäkirjojen, yhtiöjärjestysten, kauppakirjojen ja muiden rekisteriin toimitettavien asiakirjojen laatimisessa.
Edunvalvontavaltuutukset yksityishenkilöille ja yrittäjille
Edunvalvontavaltuutuksella voi etukäteen valtuuttaa haluamansa henkilön hoitamaan omia asioitaan esimerkiksi sairauden, toimintakyvyn heikentymisen tai muun valtakirjassa mainitun tilanteen varalta. Valtakirjassa voi määritellä, kuka asioita hoitaa, millaisia asioita hän saa hoitaa ja miten niitä pitäisi hoitaa. Jos myöhemmin osoittautuu, että henkilö on edunvalvonnan tarpeessa eikä edunvalvontavaltakirjaa ole tehty, tehtävään määrätään lähtökohtaisesti yleinen edunvalvoja. Tällöin henkilön mahdollisuudet vaikuttaa omien asioidensa hoitoon ovat rajallisemmat.
Valtuutuksella voidaan päättää myös esimerkiksi siitä, miten yritystoimintaa halutaan jatkossa hoidettavan. Valtuutuksella voidaan määrätä yritystoiminnan sukupolvenvaihdoksen toteuttamisesta, yritystoiminnasta luopumisesta tai muista yritys- ja omaisuusjärjestelyistä.
Edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka ymmärtää valtuutuksen merkityksen. Valtuutuksen on täytettävä laissa säädetyt muotovaatimukset. Valtuutus rekisteröidään Digi – ja väestötietovirastossa ja se tulee voimaan vasta, kun valtuuttaja on tullut kykenemättömäksi huolehtimaan valtuutuksessa tarkoitetuista asioista.
Aurinko – ja tuulivoimahankkeiden maanvuokrasopimuksiin liittyvät kysymykset
Aurinko – ja tuulivoimahankkeiden maanvuokrasopimukset ovat kestoltaan tavallisesti pitkiä sopimuksia ja ne vaihtelevat yleensä 30-40 vuoden välillä. Sopimukset ovat laajoja kokonaisuuksia, joissa on suositeltavaa huomioida useita seikkoja mm. sopimuksen kestoon, maankäyttöön liittyviin rajoituksiin sekä irtisanomis – ja korvausehtoihin liittyen.
Maanvuokrasopimuksessa korvaus voidaan sopia kiinteäksi tai liittää esimerkiksi voimalan kapasiteettiin tai tuotantoon. Korvattaviksi voidaan sopia myös voimalan rakentamisesta aiheutuvia haittoja sekä pellon tai metsän tulevaisuuden tuottoarvon menetyksiä.
Keskeisiä sopimusehtoja ovat myös purkuvakuuksiin ja vakuutuksiin liittyvät ehdot. Myös mahdolliseen sukupolvenvaihdokseen on hyvä sopimuksessa varautua.
Sopimukseen sitoutuminen on vapaaehtoista ja siihen on suositeltavaa tutustua rauhassa. Maanomistajien välinen yhteistyö neuvotteluissa aurinko- tai tuulivoimatoimijan kanssa voi olla kannattavaa, jos suunniteltu sopimusalue kattaa useiden maanomistajien maita. Voit halutessasi lähettää meille sopimuksesi kommentoitavaksi.
Lakipalveluitamme mm:
- Yrityksen arvonmääritys
- Kaupan kohteen tarkastus
- Sukupolvenvaihdos
- Sopimukset ja asiakirjat
- Edunvalvontavaltuutukset yksityishenkilöille ja yrittäjille
- Aurinko – ja tuulivoimahankkeiden maanvuokrasopimuksiin liittyvät kysymykset
Susanna Silvennoinen, OTM
p. 044 2936 955
susanna.silvennoinen@silkas.fi