Omien osakkeiden hankintaan liittyvät veroriskit

Osakeyhtiön omien osakkeiden hankinta voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi sukupolvenvaihdoksen tai omistajanvaihdoksen yhteydessä. Osakkeiden hankinta tarkoittaa, että osakkeenomistaja luovuttaa kohteena olevat osakkeet yhtiölle ja saa niiden arvoa vastaavan maksun. Omien osakkeiden hankkimisesta säädetään osakeyhtiölain 15 luvussa. Lähtökohta on, että osakkeenomistajalta hankitaan osakkeita omistuksen suhteessa. Tähän liittyy kuitenkin peitellyn osingon riski. Tietyin ehdoin, kuten painavan taloudellisen syyn…

Pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmä tulee voimaan 1.1.2025

Vapaaehtoinen järjestelmä koskee EU:n alueella liiketoimintaa harjoittavia pieniä yrityksiä. Järjestelmän kautta johonkin EU-jäsenvaltioon sijoittautunut yritys voi myydä tavaroita ja palveluja arvonlisäverottomasti toisessa EU-maassa. Verovapaus koskee vain myynnin veroa. Alv-järjestelmään rekisteröityminen edellyttää, että yrityksellä on liiketoiminnan kotipaikka EU:n alueella. Pelkästään kiinteän toimipaikan olemassaolo EU:n alueella ei siis riitä. Järjestelmää voi käyttää sellainen yritys, jonka vuosittainen liikevaihto…

Pienten yritysten arvonlisäverotusta koskevista muutoksista 1.1.2025 alkaen

Vuoden alusta voimaan tulevat muutokset perustuvat EU:n pienyritysdirektiiviin. Direktiivin tarkoituksena on muun muassa vähentää pienyritysten hallinnollista taakkaa sekä luoda tasavertaisia toimintamahdollisuuksia. Alla arvonlisäverotusta koskevista pääkohdista lyhyesti. Vähäisen liiketoiminnan arvonlisäverovelvollisuuden alaraja nousee 20 000 euroon 1.1.2025 alkaen vähäisen liiketoiminnan alaraja nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon. Myyjä on arvonlisäverovelvollinen, jos kuluvan vuoden tai sitä edeltävän vuoden liikevaihto ylittää…

Yritysvastuullisuus mikro – ja pienyrityksen erottautumiskeinona 

EU:n kestävyysraportointidirektiivi ja valmisteilla oleva ’’yritysvastuudirektiivi’’ koskevat tällä hetkellä suuryrityksiä sekä niiden alihankkijoita. Direktiivien tarkoituksena on velvoittaa suuryritykset raportoimaan vastuullisuustietojaan ja edistää niiden kestävää toimintaa kansainvälisessä kaupassa. Tavoitteena on saada ihmisoikeuksien ja ympäristön suojelu osaksi yritysten toiminta – ja hallintotapaa. Toistaiseksi pienemmillä yrityksillä ei ole velvollisuutta tähän, mutta halutessaan nekin voivat ottaa toiminnassaan vastuullisuusnäkökulmat huomioon…