EU:n kestävyysraportointidirektiivi ja valmisteilla oleva ’’yritysvastuudirektiivi’’ koskevat tällä hetkellä suuryrityksiä sekä niiden alihankkijoita. Direktiivien tarkoituksena on velvoittaa suuryritykset raportoimaan vastuullisuustietojaan ja edistää niiden kestävää toimintaa kansainvälisessä kaupassa. Tavoitteena on saada ihmisoikeuksien ja ympäristön suojelu osaksi yritysten toiminta – ja hallintotapaa. Toistaiseksi pienemmillä yrityksillä ei ole velvollisuutta tähän, mutta halutessaan nekin voivat ottaa toiminnassaan vastuullisuusnäkökulmat huomioon ja viestiä niistä. Aluksi voi ottaa selvää, mitkä ovat oman liiketoiminnan kannalta keskeisimmät vastuullisuuden osa-alueet ja halutaanko – ja millä tavalla – niistä viestiä ulospäin? Markkinoilla läpinäkyvästi toimiva pien- tai mikroyritys voi saavuttaa kilpailuetua muihin yrityksiin nähden, kun kuluttajat yhä useammin haluavat ostamiensa tuotteiden tai palvelujen olevan peräisin vastuulliselta ja arvopohjaisesti toimivalta yritykseltä.  

Yritysvastuullisuudesta puhuttaessa ympäristöllinen, taloudellinen ja sosiaalinen vastuu liittyvät kiinteästi toisiinsa. Ympäristöllinen etu on usein myös taloudellisesti kannattava vaihtoehto niin liiketoiminnan kestävän kasvattamisen kuin resurssitehokkuuden kannalta. Onko yrittäjän esimerkiksi mahdollista säästää sähkönkulutuksessa ja kierrättää? Otetaanko ympäristöystävällisyys ja paikallisuus huomioon materiaalihankinnoissa tai tuotantoprosessin suunnittelussa? Miten yritys ottaa osaa muun yhteisön toimintaan, tekeekö yritys yhteistyötä esimerkiksi paikallisen urheiluseuran kanssa? 

Vastuullisuus voi olla tällä hetkellä etenkin mikro – ja pienyritykselle keino ennakoida tulevaa, erottua markkinoilla ja saavuttaa kilpailuetua. Asiakaskunta voi kasvaa tai pitkäaikaisten asiakassuhteiden luominen helpottua. Liiketoiminnasta ja asiakaskunnasta riippuu, onko esimerkiksi standardien mukainen kestävyysraportointi tarpeen vai onko sopivampaa viestiä vastuullisuudesta vapaamuotoisemmin. Vastuullisuus on näkökulma, joka kannattaa huomioida myös esimerkiksi rahoitusta hakiessa. Jos kuluttajien kysynnän ennakoidaan kasvavan vastuullisesti toimivan yrityksen kohdalla, voi se tarkoittaa sijoittajille pienenpää riskiä rahoittamiseen.  

Vihreavastuu.fi hankkeessa luotiin tilitoimistoille keinoja, joiden avulla ne voivat tukea yrityksiä vastuullisuusraportoinnissa. Hankkeen sivuilta löytyy hyviä malleja myös vapaamuotoisempaan vastuullisuusraportointiin.

Susanna Silvennoinen